Félig üres vagy félig tele a pohár – itt a megoldás!

Ha a poharat félig üresnek látod, pesszimista vagy, ha félig telinek, optimista – univerzális képlet, ami azt méri, ki melyik típusba tartozik. Persze, jöttek már évekkel ezelőtt is az árnyaltabb megoldások, mint az “attól függ, szomjas vagy-e” és hasonlók. variációk

 

De a boldogságkutató – mert van ilyen – Shawn Achor szerint tök mindegy, hogy félig tele vagy félig üres-e a pohár. “Vitatkozhatnánk ezen évekig, de képzeljünk el egy kancsót a pohár mellett, amiben víz van. Ezzel bármikor feltölthetjük a poharunkat. A jelképrendszerben a kancsó a környezetünk, és innentől kezdve értelmét veszti, hogy milyennek látjuk a poharat. A helyes válasz tehát: nem számít, milyen a pohár, az számít, mit teszünk bele.”

Részemről úgy érzem, hogy ismét ugyanoda jutottunk, mint eddig, csak éppen egy kancsó is bekerült a képbe. Én azzal értek egyet, hogy a pohár mindig tele van, csak nem feltétlenül vízzel:

teli pohár
  • Bergmann Zsófia

    Annyi történt, hogy Shawn Achor megfuttatta a saját nevét kicsit. Ezzel persze töltött a poharába, de szerintem hibás szemszögből nézi a dolgot.